50-tals nostalgi

Birgitta Granhage Eriksson höll ett humoristiskt och nostalgiskt föredrag om 50-talet för ett 20-tal åhörare. Det var många gamla minnen från barn och ungdomstider som väcktes till liv. Hon blandade sitt föredrag med bilder och musik från den tiden. Bl.a. så spelade hon upp en schlager som heter Ann-Caroline av Thory Bernhards och Rock around the clock med Bill Haley som tidstypisk schlager och pop musik från den tiden.

Det var mycket som hände på 50-talet. Det fanns jobb till alla och Folkhemmet bildades med bl.a införandet av barnbidraget. Många av de allra minsta jordbruken lades ned och bönderna flyttade till stan för jobb i fabrikerna till löner som är svåra att tänka sig idag, t.ex 50 kr/mån.

Stålfarfar var en känd person på denna tiden. Han cyklade till Haparanda för att delta i cykeltävlingen Sverigeloppet som gick mellan Haparanda och Ystad. Han nekades emellertid att starta pga av sin ålder. han var då 66 år och man fick vara högst 40 år. Tävlingsledningen trodde inte att en så gammal man skulle klara denna påfrestning. Han startade ändå utom tävlan och cyklade i mål i Ystad på tiden 6 dagar 14 tim och 20 min, ett dygn före segraren i den riktiga tävlingen.

På radio kunde man lyssna till Karusellen med Lennart Hyland och Frukostklubben med Sigge Furst.

Ingemar Johansson mötte Floyd Pattersson i en boxningsmatch på Yankee Stadium som han vann. Man kunde lyssna på matchen på radio och dricka Ingo läsk.

Birgitta tackades för en intressant föreläsning av ordförande Lennart Rundqvist med en egenskriven diktsamling